Tuesday, August 9, 2011

Mengapa tiada jodoh


Antara penjelasan mengapa tiada jodoh

Pendapat Oleh Penulis Emjay

“Assalamualaikum wbt sekelian muslimin

Setengah orang mendapat jodoh pada usia 16 tahun dan setengah yang lain hanya dapat jodoh pada usia 40an dan setengah mereka pula mati sebagai anak dara / teruna.

Adakah Allah mempunyai sifat pilih kasih dengan hanya memberikan jodoh kepada orang tertentu sahaja?? Persoalan seperti ini boleh merosak akidah seseorang.

Kalau merujuk surah Assyura ayat 30, setiap musibah dari Allah adalah kerana dosa manusia. Saya redha dan mengakui bahawa segala musibah yang menimpa saya selama ini adalah disebabkan kesilapan saya belaka.
Jodoh adalah milik Allah dan rahmat ini akan hanya diberikan kepada mereka yang Allah kehendaki. Seseorang yang jauh dari rahmat jodoh sebenarnya sedang mengalami satu musibah. Musibah ini adalah kerana pelakunya ada membuat kesilapan.

Ramai orang telah ditutup hatinya oleh syaitan dari mengenali / muhasabah kesilapan mereka. Bila mereka gagal mengenalpasti kesilapan ini, hiduplah mereka terus menerus tanpa rahmat Allah yang satu ini.

Antara dosa perempuan atau lelaki yang menyebabkan rahmat kahwin ditolak oleh Allah ialah:

1. Pernah berusaha melalui bomoh melalui mandi bunga, memakai susuk dsb agar dicepatkan jodoh mereka. Dosa ini sangat besar kerana mensyirikkan Allah.

2. Mengamalkan ilmu sesat dari “ustaz” atau orang pandai yang sebenarnya seorang bomoh sesat seperti ilmu membaca mentera bila keluar rumah, ilmu kunci tubuh bagi wanita dsb. Ilmu ini mengundang pertolongan dari syaitan seperti mudah mesra dengan semua orang dsb tetapi orang ini tidak sedar akan janji iblis yang membantunya dan antara janji tersebut ialah orang ini akan dipastikan tidak kahwin sampai mati.

3. Berkata sombong seperti seorang rakan saya “aku kalau nak kahwin, aku petik aja jari, 10 orang datang nak kahwin dengan aku”. Sombong adalah milik Allah sahaja (Al Mutakabbir) dan dilarang manusia mengamalkan sifat ini. Kita pastinya melayakkan pelbagai azab Allah sekiranya mengamalkan sifat sombong ini.

4. Terlalu memilih Mr Right / Ms Right dengan sewenang-wenang menolak pilihan yang ditentukan Allah. Kebanyakan orang yang tidak berkahwin ini sebenarnya pernah dilamar oleh seseorang tetapi terus menolak mentah-mentah tanpa merujuk kepada Allah seperti melalui sembahyang istikhorah atas alasan seperti tidak sama taraf dsb. Allah sudah menetapkan dalam Al Quran bahawa perempuan baik dijodohkan dengan lelaki baik dan sebaliknya. Kalau perempuan macam Erra Fazira, janganlah berangan untuk mendapat jodoh suami macam Nabi Muhamad.

5. Rosak akidah mereka dengan menolak hukum Allah seperti poligami, hudud dsbnya. Setengahnya sanggup bercakap seperti “aku sanggup jadi anak dara tua sampai mati dari menjadi isteri kedua”. Membenci mana-mana hukum Allah sudah cukup melayakkan diri untuk menjadi Kafir. Dosa ini adalah dosa paling besar dalam Islam dan inilah antara punca azab musibah yang Allah turunkan seperti musibah tidak dapat jodoh.

6. Putus asa dan mengeluh. Mengeluh bukan ciri orang Islam. Terus menerus mengeluh akan terus menerus mengundang azab Allah. Putus asa seperti berkata “biarlah aku menjadi anak dara tua sampai mati” akan mengundang musibah yang berat dari Allah iaitu kekal tidak berkahwin. Allah membahasakan orang yang putus asa ini agar mencari tali untuk menggantung diri sampai mati (bunuh diri)

7. Banyak berbuat dosa mengundang pelbagai musibah dari Allah. Ada manusia yang malas sembahyang dan ada juga yang gemar berbuat maksiat pastinya mengundang azab musibah dari Allah. Apatah lagi kalau dosa berzina.

8.Tidak mahu mendalami ilmu agama juga adalah satu dosa kerana belajar agama adalah wajib untuk semua orang. Tidak melakukannya mengundang dosa yang kelak mengundang pelbagai musibah azab dari Allah.

Allah tidak pernah pilih kasih dengan memberikan jodoh hanya kepada sebahagian orang sahaja. Manusialah yang selalu menzalimi diri sendiri. Kezaliman inilah yang mengundang musibah azab dari Allah dan tidak dapat jodoh adalah antara pelbagai musibah azab dari Allah SWT.

Masalah utama dalam menyelesaikan masalah orang seperti ini ialah ORANG YANG BERMASALAH INI TIDAK MENGETAHUI BAHAWA SEBENARNYA MEREKA INI SEDANG BERMASALAH.

Sesiapa yang ingin menghubungi saya untuk mendapatkan pandangan dan berkongsi ilmu, silalah email :: kangmasjb@hotmail.com

Lawatilah laman saya di :: http://emjayjb.multiply.com/
Sekian sahaja untuk kali ini.

Wassalam wallahualam

http://ambuyatel-binangkit.blogspot.com/


P/s Kawan-kawan jom kita pakat komen artikel ni pula. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Biarpun puan-puan masih belum mempunyai zuriat tetapi puan-puan mempunyai suami yang baik. Lain benar dengan kaum sejenis kita yang belum berumah tangga biarpun sudah berusia lanjut. Biarpun sibuk dengan kerjaya tetapi saya percaya wanita-wanita ini akan tetap rasa kesunyian tanpa insan yang bergelar suami dalam meniti usia yang kian lanjut. ~ Idea ni saya dapat dari Tranungkite(TKO).

Sumber:https://nuriman.wordpress.com/2009/07/21/mengapa-tiada-jodoh/

6 comments:

 1. Setuju. Kebanyakan pompuan islam cuba membuatkan poligami itu nampak haram. Bwek.

  Istilah curang bagi lelaki patut x ada, sebab lelaki memang dibenarkan poligami. Kalau ada pompuan yang panggil laki curang, bukan islam la tu. ^^

  ReplyDelete
 2. Islam 2 indah...huhu...bab poligami mmg sunnah nabi...tp masalahnya..xsemua laki sekarang mampu berlaku adil utk isteri2x dia...lg satu...np laki bab poligami, semua ikut sunnah nabi..sunnah yang lain xnak ikut lak...

  ReplyDelete
 3. bukannya suami x nak berlaku adil. Isteri-isteri je yang sentiasa rasa x adil.

  ReplyDelete
 4. @gr@wn

  dunia akhir zaman, masih adakah lelaki yang boleh berlaku adil kepada isteri-isterinya? perempuan bukan mengharamkan poligami, tp tanggungjwb berpoligami itu sndri berat. syurga isteri dbwh tapak kaki suami, kalo suami sudah pn senget sblh dlm melaksanakan tanggungjwb, mcm mna mahu mendidik isteri-isterinya? keyakinan isteri seharusnya pihak suami dptkan dhulu. isteri seorang x dpt di didik utk mnerima keadaan poligami apa lagi beristeri lebih dr satu? fikir-fikirkan la

  ReplyDelete
 5. Kita semua sendiri yang fikir poligami itu macam2..xsesuai la..akhir zaman la..ISLAM ITU MUDAH..dari yg aku dengar dari ceramah Ustaz Azhar,,isteri kena terima kalau suami nak kawin len..xleh cemburu..tapi suami lak kene la mampu,kalu xmampu 2 lain la, sorang pun xterurus..kadang2 suami mampu, isteri plak xmau sb jeles...Suami pun manusia biasa , mesti buat silap..soal adil n xadil 2 perlahan2 boleh diselesaikan...asalkan semua pihak sanggup patuh/amalkan ajaran islam..

  ReplyDelete
 6. Kesian Erra Fazira... tak pasal2 nama dia naik...

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Sepanjang Zaman